torsdag 2 oktober 2008

Hur man spänner upp 50m slackline

Provade spänna upp en 50 meter slackline häromdagen. Här hittar ni en liten instruktion om hur man kan gå tillväga för att spänna upp det med nog utväxling för att orka spänna det med handkraft. Tyvärr hann mörkret krypa på då vi var tvungna att hämta skruvkarbiner. Därför är det lite mörkt mot slutet. Ljudet är också av skiftande kvalitet och volym. Höj därefter.

Jag missade tom. att filma när vi provgick och ramlade av den, så det får jag återkomma om. Bör nämnas att viss risk för pappaledighet föreligger i denna setup. Det är ingen dålig snärt i den och grenslar man linan är det tack och adjö för familjejuvelerna.


en 240cm slinga runt ett stort träd. karbin och dubbelt halvslag för att fästa linen så parallellt mot marken som möjligt.


Utrustning primärt inhandlad på slakkline.no samt addnature.com


i andra änden på linan fäst i en karbin med hjälp av en låsring. trä linan dubbelt genom ringen och sedan tillbaka i den igen. Fäst karbinen i öglan och dra åt.


dubbelblocken är petzl gemini m kullager. mycket trevliga, men mycket dyra. repet är (så klart) statiskt, 20meter långt och 10,5-11 mm tjockt. micken är här längre från talaren så höj volymen.
Surrningen i träd nr2 är lika som träd nr1. slinga och skruvkarbin.


Någon låsning behövs för att hålla spänningen. Vi använder oss av en grigri som sitter fast i trädet med ytterligare en slinga och karbin. Som ni märker klarar man inte dra detta speciellt hårt med handkraft. Mer utväxling behövs. Detta skapade vi med hjälp av ytterligare en trissa. I det här fallet en Petzl Fixe och som broms används en repbroms av enklaste modell. Tror tom en prussik skulle göra susen.


Vi grymtar nog mer än vad man behöver.
Med bestämda ryck så kan man spänna det tillräckligt ensam.


men det är trevligare om man är fler.


Vad som försöker förmedlas i sista klippet är att när linan är spänd, så kopplar man ur sista utväxlingen med broms och låser av grigri'n genom att sno repet några varv runt hela anordningen. Vad som är NEJ NEJ vet inte ens filmaren :)

Återkommer när man har en vettig film på någon längre promenad.
Alex har säkert några galna projekt på gång. Eller?

5 kommentarer:

Alex sa...

Jo klart som fan att det ska bli det! Och du ska med, bara sa du vet!

Sören D sa...

fattar du hur mycket jag måste öva för att kontrollera gunget på 50m slackline eller? Jag föddes på tvären och balanssinnet är inte helt återställt ännu. Dessutom börjar jag bli gammal.

alex sa...

Da far du val borja ova da! haha...

Har fixat grejer nu sa att jag kan spanna upp med 16 ggr. utv. nu. Men ar ett as och kommer inte hem forann 29/10.

Men kan fa grejerna till karlstad om du vill ha dem!

Anonym sa...

Spännband?

Sören D sa...

alex: jag får väl leta upp något ställe där jag kan spänna upp det jag har hemma (15m).
Varför borta så länge? Ska du vara ledig i tre månader sen? Eller bra galen i pengar? Kapitalist, jojo :)

Vi kör en ny session när du kommer tillbaka, så får vi se om jag övat till dess.

anonym: spännband kan fungera alldeles utmärkt, men de flesta spännanordningarna börjar kugga över när man kommer upp i en viss belastning. För ett tiotal meter kan det fungera utmärkt. För längre avstånd måste man spänna betydligt mer än vad dessa klarar.
Sedan är det givetvis upp till var och en hur "slack" lina man vill ha.
Med vår uppsättning så spändes anordningen ganska kraftigt, men ändå var jag endast en liten bit över marken när jag placerade mina 85(?)kg i mitten på linan.